Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Усукана пита с крема сирене

Усукана пита с крема сирене

Росица МариноваРосица Маринова
Помощник Готвач
1097914611
Усукана пита с крема сирене
Снимка: Росица Маринова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Усукана и зверски вкусна"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл
  • мая - 1 п. суха /7 г/
  • яйца - 1 яйце + 1 белтък
  • жълтъци - 1 бр. за намазване преди печене
  • краве масло - 70 г
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • крема сирене - 200 г
  • брашно - около 700 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме прясното мляко и изсипваме в купа заедно с маята и захарта. Оставяме за около 5-6 минути да шупне. Прибавяме киселото мляко, солта, едното яйце и белтъка. Разбъркваме с лъжица.

Прибавяме и 1/3 от разтопеното масло и отново разбъркваме.

На порции прибавяме брашното и месим вече с ръце, докато се получи меко тесто.

Омазняваме тестото с малко мазнина и го оставяме на топло, докато удвои обема си.

Премесваме втасалото тесто за кратко и го разделяме на три части.

Разточваме първата част на правоъгълник с размери не по-големи от 25 на 35 сантиметра. Мажем с половината крема сирене, после с половината от останалото меко краве масло. Покриваме първия правоъгълник с втори такъв. Отново мажем с останалото крема сирене и меко масло.

Накрая покриваме с третия правоъгълник. Нарязваме по дължина на шест ленти. Усукваме първата лента, завиваме я на охлюв и я поставяме в центъра на тава с размери на дъното около 30 сантиметра и покрита с хартия за печене. С останалите ленти постъпваме по същия начин, като ги увиваме около охлювчето.

Оставяме на топло усуканата пита за 30 минути да се отпусне.

Разбиваме жълтъка с около 4 супени лъжици вода, намазваме питата и печем до златисто на 180 градуса и вентилатор в предварително затоплена фурна за около 30 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: