Начин на приготвяне
В купа натрошете маята и добавете захарта, налейте 500 мл вода, солта и разбъркайте да се разтворят. Към сместа прибавете пресятото брашно и замесете меко и гладко тесто.
Оставете тестото покрито с кърпа да втаса за 30 минути. Пред това в тенджера налейте 2.5-3 литра вода и поставете на котлона да заври. Докато заври водата, си направете карамела, като към захарта добавите 2 с.л. вода. Към водата прибавете меда и карамела.
От тестото оформете 15 еднакви топчета. С пръст пробийте средата на топчетата и въртете в ръцете си в една посока, докато получите кръг с формата на геврек.
Намажете гевреците с олио и оваляйте в сусам, поставете ги във врящия сироп и след като изплуват от нея се вадят и нареждат в тава, постлана с хартия за печене. Поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете за около 15 минути до златисто.