Ризото с морски дарове по италиански

21/02/2019
"Всеки може да прави ризото, само трябва да опита да го приготви по тази рецепта и ще се увери "
Приготвяне18 мин.
Готвене47 мин.
Общо65 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 848
  • Преглеждания за месеца160
  • Преглеждания за седмицата15
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Обелете скаридите и всички обелки и глави сложете на огъня със част от зехтина, за да се запържат за 3 минути. Налейте водата и варете 20 минути на умерен огън. Готовия бульон прецедете през фина цедка.

2. Накълцайте лука, пресния чесън, калмарите и сепията на ситно. Загрейте останалия зехтин и в него сложете първо лука, щом стане прозрачен, добавете чесъна и морските дарове (сепия и калмар) и запържете за 5-6 минути.

3. Сипете ориза Арборио бъркайте 2 минути, след което налейте виното и гответе за кратко на отворен капак, за да се изпари алкохолът.

4. Налейте 500 мл от бульона от скаридите и гответе до поемането му, разбърквайки често, за да се улесни отделянето на нишесте и придобиване на типичната за ризотото кремообразност. След като се поеме бульонът, сипете още 300 мл и бъркайте отново, докато и тази течност бъде абсорбирана. (целият процес - около 15 минути, не повече)

5. Добавете обелените скариди, солта и маслото, нарязано на малки парченца, и гответе още 1- 2 минути.

6. Готовото кремообразно ризото с морски дарове, но с ясно разделени зрънца ориз (не трябва да се разкашква самият ориз никога) разпределете на порции и всяка поръсете с фино настърган пармезан.

Добър апетит!

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар