Памук погача със сирене и сусам

24/02/2019
"А понякога дори и ядене не е нужно, само да има една топла памук погача със сирене и сусам - стига за наяждане "
Приготвяне40 мин.
Готвене40 мин.
Общо80 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 088
  • Преглеждания за месеца90
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • вода - 100 мл хладка
  • яйца - 2 бр. без 1 жълтък
  • олио - 5 с.л.
  • суха мая - 1 пакет
  • сол - 1 равна с.л.
  • захар - 1 пълна с.л.
  • брашно - 700 г
  • сирене - 100 г натрошено
  • олио - за намазване на корите
  • масло - за намазване
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активира се маята, разбита в хладка вода със захарта и две лъжици брашно. С останалите продукти се замесва меко тесто и оставяме да втаса 1 час на топло.

Отделя се малко топче за розата в средата на питката.

Останалото разделяме на 4 части и всяка се разточва на кръгла кора 20 см. Намазват се с олио, поръсваме с натрошено сирене и се нареждат една върху друга.

Всички заедно се разточват на по-голяма кора, 28 см, и нарязваме на 4 части през средата (виж снимките). Всяка се нарязва на 3 триъгълника, за да се получат 12 триъгълника.

Всеки се срязва през средата на две на 2 см от основата, двете връхчета се усукват, после се слепват двата края и навиваме като кифличка.

Нареждат се в тава върху хартия с диаметър 26 см по края и 4 като втори ред.

В средата се поставя оформена лента тесто, навита като роза, и оставяме за 30 минути на топло да си почине. Намазва се с отделения жълтък с малко олио и вода, поръсват се семена.

Печем на 170 градуса за 35-40 минути до златисто. Изваждаме от тавата върху решетка, намазва се с масло и покриваме с кърпа. Сервираме погачата топла, на конци и мека като памук!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар