Начин на приготвяне
Разтворете маята със захарта във леко затопленото прясно мляко. Сипете 150 грама от брашното и забъркайте кашичка. Покрийте я с чиста кърпа и оставете на топло за 15 минути.
Пресейте останалото брашно (250 г) в купа и направете кладенче, в което сипете половината разтопено масло, шупналата мая, кашкавалената извара, солта и заквасената сметана.
Замесете тесто, като си добавяте по малко от останалото масло (заделяйки малко от него за намазване), ръсвайте си и по малко брашно, докато получите гладко, еластично, средно меко и нелепнещо тесто.
Оформете на топка, намазнете и приберете в купата за около 40 минути, завивайки с кърпа. Трябва да удвои обема си.
Втасалото тесто разточете на тънка кора, намажете с остатъка от маслото и поръсете с настърган кашкавал.
Завийте на руло и го сплескайте и разточете, не прекалено тънко, за да не се разкъсат пластовете.
Нарежете на ленти с приблизителна дебелина два пръста и всяка завържете на възелче и подредете на разстояние в тавичка, покрита с хартия за печене (22 см диаметър). Отново оставете на топло да втаса и бухне хубаво поне 1 час.
Намажете погачата със разбит с малко вода жълтък и изпечете в загрята на 180 градуса за 35 минути или до приятен златист загар.
След изваждане от фурната отделете памук погачата от тавичката и оставете да изстине върху решетка. Това се прави с цел да не се запарва и навлажнява и да може да изстине равномерно.
Добър апетит!
Кашкавалената Памук Погача е готова.