Памук питка на кифлички

25/02/2019
Даниела Русева
отДаниела РусеваГотвач3157478
"Да не се чудите как да разчупите питката - направихме я специално за вас на кифлички "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо558
  • Преглеждания за месеца61
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Използвах тавичка с диаметър 30 см.

Натрошете маята в купичка, залейте с една чаша топла вода и оставете да набъбне за 15-20 минути.

Пресейте в тавичка брашното и го оформете като кладенче. По периферията на брашното поръсете една лъжица сол.

Сипете водата с маята в кладенчето, добавете захарта, млякото и олиото. Замесете меко тесто. Аз не го чаках да втасва!

Разделете тестото на две части и оформете като топчета. Разточете всяко топче на тънък лист върху набрашнен плот с форма на правоъгълник и с дебелина около 3-4 мм.

Нарежете кората на тесни и дълги триъгълници. Всяка триъгълна ивица завийте като малка кифличка на рулце.

Намажете дъното на тавичката с меко краве масло.

Подредете оформените тестени рулца в тавата, като най-напред поставете в центъра на тавата едно рулце като пънче. Подредете около него 6 рулца, като цвете. Останалите рулца подредете по края.

Покрийте тавата с алуминиево фолио и оставете да втаса. Трябва да се изпълни тавичката за около час.

Намажете погачата с жълтък, разбит с една лъжица прясно мляко.

Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете памук питката за 40 минути.

На 30-та минута може да се покрие отгоре памук питата с парче алуминиево фолио, за да не прегори.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар