Начин на приготвяне
Смесете водата със захарта в загрят съд на котлона. Добавете вътре пръчката канела и зрънцата карамфил и кардамон. Разбъркайте и оставете сместа да заври и да се редуцира до гъст захарен сироп.
В друг съд разтопете маслото и запържете пшеничния грис. Бъркайте, докато грисът добие златист цвят. Накълцайте шепа орехи на ситно и прибавете в гриса. Гответе до сгъстяване на халвата.
Извадете подправките от сиропа и започнете да го наливате на тънка струя в съда с гриса. Дръпнете съда от котлона и бъркайте непрекъснато, докато халвата се сгъсти.
Добавете стафидите и върнете съда на котлона. Гответе за още 4-5 минути на умерен огън.
Разсипете грис халвата в десертни купички или чашки.
Гарнирайте с цели орехови ядки и прясно настъргана кора от портокал.
Сервирайте грис халвата с подправки и сушени плодове топла.