Начин на приготвяне
Предварително сварете зелената леща за около 40 мин и я отцедете.
Нарежете лука и чесъна на ситно. Обелете картофите и ги нарежете на тънки кръгчета като за чипс. Почистете гъбите и ги нарежете на полумесеци.
Загрейте половината от олиото в дълбок тиган на умерена температура на котлона. Сипете лука, гъбите и чесъна и ги запържете, като разбърквате периодично за около 15 - 20 мин.
Добавете подправките и хубаво разбъркайте. След около 2 мин добавете сварената леща и отново разбъркайте хубаво. Изсипете ястието в огнеупорен съд (тава).
Сипете около 150 мл вода и разбъркайте. Отгоре подредете, като застъпвате нарязаните на тънко картофи.
Поръсете с останалото олио и сол и запечете постната запеканка в загрята фурна на 200°C за около 30 мин.
Постната запеканка с леща, гъби и картофи е много вкусна.