Начин на приготвяне
Продуктите са за форма за торта с диаметър 18 см.
Първо се приготвя шифоновият шоколадов блат. Сухите съставки за него се смесват в купа. В друг съд се разбиват яйцата, като постепенно се добавя и захарта, след което и олиото и млякото се добавят. Постепенно се добавят и сухите съставки. Получената смес се разделя на 2 равни части и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до суха клечка във форма 18 см.
Когато блатовете изстинат, се режат на 2 или 3 части, по желание се сиропират с компот или захарен разтвор.
Маскарпонето се разбива леко, прибавя се течния шоколад и сметаната.
Пристъпваме към сглобяване на тортата. В съд с падащо дъно се слагат последователно блат, сиропира се, измазва се с крема и отгоре се поръсва с натрошени лешници или други ядки по избор. Тортата се прибира в хладилник, докато се приготви чийз кремът за измазване.
Маслото със стайна температура се разбива добре с пудрата захар, след което се добавя и фината извара, както и ванилената захар.
За украсата на тортата е използван основен маслен крем. Той се приготвя по следния начин - двете масла се разбиват на средна скорост до обединяване, добавя се есенция, захарта, млякото. Отново се бие на средна скорост до поемане на захарта и след това 5 минути на максимална скорост.
Тортата трябва да престои няколко часа в хладилник, преди да я поднесете.
Да ви е сладко.