Начин на приготвяне
Сваряваме ориза във водата заедно с шарлана и хималайската сол и малко преди да е готов, добавяме към него качамака и нарязания спанак. Подправяме с черен пипер.
Варивото можем да приготвим или на тенджера или на оризоварка.
Разстиламе готовата гъста смес в кръгла тава, постлана с хартия за печене. Отгоре подреждаме с леко притискане, така че да залепнат хубаво - картофите обелени, нарязани на кръгчета (5 мм дебели) и сварени на пара.
На пара варим в тенджера с малко вода и с помощта на метално ветрило (кошница за готвене на пара). Поливаме символично или намазваме отгоре с шарлан и поръсваме смесените на едно сухи подправки - червен и черен пипер, чубрица, босилек сушен и стрит ситно, хималайска сол и шарена сол.
Пускаме фурната на 250 градуса и печем постната запеканка около половин час, до златисто-кафяв загар на картофите. След като е изпечено, нарязваме на 4-6 парчета, отлепваме ги внимателно от хартията и поднасяме задължително топло.
С приятно хрупкава коричка и мека текстура на плънката. А картофите- омайно вкусни и с ароматни подправки!
Чудно вкусно!