Торта Selva Blanca

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Торта Selva Blanca4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
10
"Гледайте на тази рецепта като на открит урок на тема Приготвяне на най-вкусната торта на света"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр.
  • захар - 150 г, кристал
  • брашно - 115 г, бяло
  • какао - 35 г високомаслено
  • сладкарска сметана - 300 мл /пълномаслена 35%/, френска
  • захар - 3 с.л. кристал
  • Сироп
  • захар - 100 г кристал
  • вода - 100 мл
  • кирш - 20 мл
  • плодове - 200 г свежи череши
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 160 градуса;

Три тортени форми с ринг и диаметър 20 см, намаслени и покрити с хартия за печене.

За удобство се измерва купата на кантарче, след това теглото ѝ се изважда, така разделянето на сместа ще е равно.

В касерола се изсипва водата и захарта, оставя се на умерен котлон да заври за около 5-7 мин. Сваля се от котлона, долива се киршът и плодовете да се напоят от сиропа. Оставя се да се охлади.

Яйцата се разбиват със захарта до плътно побеляване за 10 минути на висока скорост на миксеращ или докато сместа започне да пада от бъркалките на плътна и тежка панделка.

През цедка се прибавя брашното и какаото. Разбърква се с шпатула, много внимателно, за да не спаднат разбитите яйца.

Намаслява се и се покриват с хартия три форми с ринг и диаметър 20 см. Сместа се разпределя равномерно в трите форми.

Пече се на 160 градуса за около 15 мин. Може да се направи проверка с дълго дървено шишче.

Изваждат се от фурната и се охлаждат напълно върху решетка. Ако по време на печенето се е образувало капаче, то се изрязва много внимателно за да се изравнят блатовете.

Сметаната се разбива, като бавно се прибавя захарта. Трябва да се получи плътен сняг.

Плодовете се изцеждат от сиропа.

С дълго дървено шишче се надупчва всеки блат. С помощта на четка се навлажнява с част от сиропа. Бъдете щедри.

Поставя се един блат в сервизна чиния, отгоре се залива с 1/3 от сметаната, заглажда се и се разхвърлят част от плодовете. Покрива се с втори блат, надупчва се, навлажнява се и се намазва със сметана, разхвърлят се останалите плодовете.

Завършва се с трети блат, навлажнява се и се намазва със сметана. Заглажда се и отстрани само линиите със сметана, без блатовете, те да останат по-тъмни и тортата да има по рустик стил.

Отгоре сметановата торта може да се украсява по избор.

Оставя се в хладилник за няколко часа.

Тортата е много известна и се работи само с червени плодове, най-вече ягоди. В момента разполагах със замразени череши, може да се ползват и малини, и тях съм ползвала. Може и да се измаже изцяло със сметана, но тогава би трябвало да се разбие още около 200 мл сметана. Прецених, че така, както я показвам, е напълно достатъчна.

Алкохолът, който е показан в рецептата, кирш - вече може да се намери във всеки голям супер, наличен е.

Тортата Selva Blanca е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: