Начин на приготвяне
За рецептата за мартеници от солено тесто трябват още конци - бели и червени, усукани като мартеници, сламка.
В купа се сипва брашно и в него се добавя сол, вода, червена течна боя.
Замесва се средно меко тесто, да не лепне. Тестото става с приятен розов цвят и върху поръсена с брашно маса се разточва средно дебела кора.
С метална форма се изрязват сърца и нареждаме в тава на разстояние.
Със сламка се пробива отвор отгоре на сърцето.
Слага се тавата във фурна на 160°C и соленките се пекат /или по-точно сушат/, докато стегнат и спрат да лепнат около 10-15 минути.
Изваждат се солените сърца и в отвора се промушват усукани бели и червени конци, да се получи мартеница.
Подаряваме на любими хора от сърце!