Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Постни зелеви сарми с гъби и праз

Постни зелеви сарми с гъби и праз

Vili NaidenovaVili Naidenova
Новак
3318357100
Постни зелеви сарми с гъби и праз2 / 2
05/03/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
4
"Ей заради такива вкусни сармички постите са любимото ни време от годината"

Необходими Продукти

  • гъби - 300 г
  • праз - 3 - 4 стръка
  • ориз - 2 ч.ч.
  • кисело зеле
  • олио
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • чубрица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гъбите се измиват, слагат се в тенджера с вода и се слагат да заврат на котлона. От момента, в който заврат, ги дръжте 10 минути на котлона да може да излезе цялата вода и чернилка от тях. Когато са готови, ги извадете от водата, поизчакайте да не са толкова горещи и ги нарежете на много ситно.

Празът, също като гъбите, се реже на много ситно. В тенджера с олио слагате нарязания праз да се задушава на не много силен котлон. Когато омекне празът, прибавете към него гъбите и ги задушавайте за около още 10 минути.

През това време може да си измиете ориза, за да махнете излишното нишесте от него. Към вече задушените гъби с праз прибавете две-три чаени лъжици червен пипер и разбъркайте за 1 минута. Не махайте тенджерата от котлона, а продължете, като към сместа прибавите ориза и вода, като тяхното съотношение е 1:1 т.е. 2 чаши ориз към 2 чаши вода.

Разбъркайте и оставете да къкри на слаб огън, като прибавите сол, черен пипер и малко чубрица на вкус. Когато почти изври водата от ориза, но все още има малко вода в него, го махнете от котлона и покрийте с капак. Оризът ще си поеме остатъчната вода, докато е още горещ.

Докато чакате оризовата смес да се охлади, може да си приготвите зелевите листа за сармите.

И така - оризът е готов, зелевите листа са готови и вие трябва да сте готови за голямото свиване. Няма да обяснявам как се вият сарми, щом се захващате с тази рецепта, би трябвало да знаете, а ако не, ви желая успех. Заредете се с търпение и с усмивка, защото ви гарантирам, че вашите усилия ще се възнаградят от семейството ви за вкусното ястие.

Зелевите сармички ги подреждайте в тенджерата като войничета, както казваше баба ми, иначе при варенето на сармите те ще се разпаднат. Намазнете хубаво тенджерата и най-отдолу сложете ситно нарязано кисело зеле, за да не загорят сърмите.

Когато вече сте приключили със свиването на постните зелеви сарми и те са подредени, пълните тенджерата с вода почти до най-горния ред на сармите. По принцип вместо само вода може да сложите самата течност от зелето със вода, но това зависи от солеността на зелето.

Ако не е толкова солено, може да прибавите и от течността на самото зеле.

Отгоре заливате щедро с олио, тъй като зелевите сарми са постни и ако няма достатъчно олио, ще станат сухи.

Така заредената тенджера с войници (сарми) отива на котлона да се варят. Варят се на тих огън. След 30 минути от завирането ги проверете, вижте количеството на водата, изкарайте една сърма и проверете дали оризът се е сварил.

Ако не са готови, ги оставяте на котлона да къкрят до готовност и ако има нужда, прибавете още малко вода.

Бон Апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: