Начин на приготвяне
Фурна - 175-180 градуса;
Кейкова форма, дълбока с ребра, добре намаслена с парче масло и леко посипана с брашно - 26-27 см.
На умерена температура се разтопява маслото, шоколадът, кафето и водата. Оставят се настрана.
Яйцата се разбиват с олиото с миксер на слаба степен прибавя се и прясното мляко. Към сместа се прибавя и разтопеното масло. Разбърква се много хубаво, докато се уеднакви.
В купа се смесват сухите съставки и към тях се прибавят течните. Разбърква се много добре.
Сместа за кекса се изсипва във формата.
Пече се на 175 градуса за около 90 мин. Прави се проверка с дълго дървено шишче и ако излезе напълно сухо, веднага се изважда от фурната (при мен изпичането беше точно за 75 мин)
Охлажда се във формата за около 20 минути и след това се охлажда върху решетка.
Шоколадовият сладкиш се напудря се с пудра захар.
Източник: Ваня Митова
Рецептата за този шоколадов кейк я имам от много време и силно ме смущаваше количеството захар, затова не я и приготвях. Съвсем резонно е да се попита дали наистина е такова количеството захар и мога напълно да уверя всеки, че рецептата е съвсем точна и точно толкова трябва да е захарта, защото при толкова шоколад, какао и кафе, тя - захарта, изобщо не се усеща.
Този Кекс Шоколадово Кадифе наистина има кадифена структура.