Начин на приготвяне
Патицата се измива под течаща студена вода и подсушава с кухненска хартия.
С остър нож внимателно се правят прорези под ъгъл върху кожата на гърдите, като се внимава да не се прорязва месото.
Патицата се обтрива отвън и отвътре със сол и черен пипер. Ябълките се обелват и нарязват на едро.
Лимонът се измива хубаво и също се нарязва, след което заедно с ябълите се поставя вътре в кухината на патицата. Отворът се зашива с конец и патицата се поставя в тава със скара с гърдите нагоре.
Тавата се слага във фурна загрята на 180 градуса. След около 45 минути патицата се обръща и се връща за още 45 минути.
Докато се пече, се приготвя глазура, като в купа се смесят супена лъжица мед с три супени лъжици прясно изцеден лимонов сок, супена лъжица соев сос и машко червен пипер.
Печената патица с ябълки се изважда, обръща се отново, намазва се с глазурата, темпертурата се увеличава на 200 градуса и се допича до златиста коричка.