Начин на приготвяне
Почистете добре патицата и внимателно я подсушете. Натрийте я със сол и малко черен пипер отвън и отвътре.
Разрежете ябълките на 2 части. Внимателно издълбайте семената и на тяхно място поставете от боровинките от компота. Напълнете с тях птицата.
Печете патицата в умерена фурна, като от време на време я заливате със сосовете от печенето.
В съд с двойно дъно налейте прясното мляко и служете вътре главата лук цяла, като преди това набодете в нея карамфилчетата и настърганото индийско орехче.
Сложете и половината масло и загрявайте сместа 30 минути на слаб огън, като бъркате непрекъснато и внимавате да не кипне.
Добавете сол и черен пипер на вкус. Като не преставате да бъркате изсипете на тънка струйка и галетата. Кипнете и варете на слаб огън 20 минути.
Свалете от огъня, извадете главата лук и добавете останалата сметана и масло.
Нарежете патешкото на порции и поднесете със сос.