Начин на приготвяне
Патицата се почиства, измива и подсушава. Поръсва се със сол, чер пипер, червен пипер, сушена майорана и олио и се намазва хубаво с подправките отвън и отвътре.
Оставя се поне за час-два, за да се овкуси.
За плънката се избират по-дребни червени и зелени ябълки, измиват се и без да се белят се нарязват на кубчета.
В тиган се загрява олиото и в него се задушава ситно нарязания лук. Добавя се оризът и кубчетата ябълка, наливат се постепенно две кафени чаши вода. Когато оризът понабъбне, се подправя на вкус - сол, черен пипер, мащерка и се дърпа от огъня.
С плънката се пълни патицата, отворът се зашива и птицата се прехвърля в тавичка с капак. Налива се около 300 мл вода, полива се със струйка олио, добавят се около патицата няколко цели дребни ябълки и се поръсват с подправки.
Тавата се захлупва и патицата се пече на умерена температура 160-170 градуса около час и половина или до готовност според теглото й.
Може да се долее допълнително вода по време на печенето в тавичката при нужда.
След като пълнената патица е готова, се оставя да поотдъхне половин час в топлата фурна преди да се поднесе.
Сервира се на порционни парчета с гарнитура от плънката и чаша ароматно червено вино.
Добър апетит и наздраве!
Пълнената патица с ориз и ябълки е много вкусна.