Обезкостен джолан с баварски сос

10/03/2019
"Сварен до съвършенство и залят с ароматен сос - това не е обикновен джолан, а малък празник за сетивата"
Приготвяне15 мин.
Готвене145 мин.
Общо160 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 106
  • Преглеждания за месеца137
  • Преглеждания за седмицата35
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • свински джолан - 1 бр. около 700 г
  • дафинов лист - 1 бр.
  • черен пипер - 5 - 6 зрънца
  • сол - 1 щипка
  • За сос
  • лук - 1 глава, кромид
  • лук - 1 стрък, пресен
  • брашно - 4 с.л. с връх
  • жълтъци - 2 бр.
  • масло - 30 г
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • черен пипер - на вкус, млян
  • сол - 2 щипки
  • захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1.Сварете свинския джолан за около 2 часа на умерен огън във леко подсолена вода със зрънцата черен пипер и дафиновия лист.

2. Накълцайте кромида и го запържете до карамелизиране в олиото, брашното, малко сол и захарта.

3. Сипете наведнъж брашното и бъркайте 2 минутки на умерен огън докато леко покафенее, тогава налейте от бульона от варенето на месото, толкова, колкото желаете да бъде гъст сосът ви. Бъркайте 5-10 минути докато се сгъсти и ако се наложи сипвайте още бульон докато постигнете желаната от вас консистенция.

4. Дръпнете от огъня, изчакайте малко температурата да падне и добавете жълтъците, предварително разбити. Разбъркайте до хомогенност. По желание може да пасирате, за да стане сосът още по- фин.

5. Подправете с черен пипер и още сол, ако е необходимо, и разсипете в чинии. Обезкостете свинския джолан и нарежете или накъсайте на ивици. Подредете месото върху соса и поръсете със ситно накълцан зелен лук.

По желание може да гарнирате с малко заквасена сметана.

Добър апетит.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар