Начин на приготвяне
Сварете свинския джолан за около 2 часа на умерен огън във леко подсолена вода със зрънцата черен пипер и дафиновия лист.
Накълцайте кромида и го запържете до карамелизиране в олиото, брашното, малко сол и захарта.
Сипете наведнъж брашното и бъркайте 2 минутки на умерен огън докато леко покафенее, тогава налейте от бульона от варенето на месото, толкова, колкото желаете да бъде гъст сосът ви. Бъркайте 5-10 минути докато се сгъсти и ако се наложи сипвайте още бульон докато постигнете желаната от вас консистенция.
Дръпнете от огъня, изчакайте малко температурата да падне и добавете жълтъците, предварително разбити. Разбъркайте до хомогенност. По желание може да пасирате, за да стане сосът още по- фин.
Подправете с черен пипер и още сол, ако е необходимо, и разсипете в чинии. Обезкостете свинския джолан и нарежете или накъсайте на ивици. Подредете месото върху соса и поръсете със ситно накълцан зелен лук.
По желание може да гарнирате с малко заквасена сметана.
Добър апетит.