Начин на приготвяне
Сварете яйцата, като засечете 5 минути след кипването на водата, след което охладете веднага със студена вода, за да спре процесът на варене и при белене да се отделя ципата. На повече от 5 мин във вряща вода жълтъкът посинява.
Обелете охладените яйца и изрежете долните по-обемни части - те ще са основите на гъбките. Запазете изрязаните капачета.
Извадете жълтъците с помощта на кафена лъжичка и ги намачкайте с майонезата, солта, пресованият чесън, черен пипер, копър. Използвайте обикновена вилица.
Напълнете яйцата със сместа и сложете изрязаните капачета от по-широката част на яйцата.
Ще остане малко от сместа. Сипвайте по чаена лъжичка от нея (може да ползвате и картофено пюре) на листото маруля за аранжировка на чинията, където трябва да се постави яйцето.
Аранжирайте и със стръкчета зелен лук.
За шапчиците на гъбките от яйца изрязвайте доматите на кръгли шайби откъм кората.
Получават се по 5 шайби - шапчици от домат. С пръст с майонеза декорирайте шапчиците с бели точици.