Панирани пуешки филенца по тайландски с два вида сос

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф7262329491
13/03/2019
"Екзотични панирани филенца, гарнирани с два вида сос - какво повече му трябва на един лакомник"
Приготвяне15 мин.
Готвене40 мин.
Общо55 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо701
  • Преглеждания за месеца78
  • Преглеждания за седмицата27
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази рецепта е основата за две ястия. С една част от пуешкото месо ще приготвим панирани и запечени на фурна пръчици, а с другата част и останалия бульон - вкусна тайландска супа.

Пуешкото месо не се мие! Подсушаваме го с кухненска хартия и го поставяме върху кухненската дъска. Отстраняваме кожата, ако има такава.

Внимателно го почистваме от остатъчни жилки и мазнини.

Овкусяваме го със сол и черен пипер. Оставяме го за 10 минути.

В тенджера загряваме пилешки бульон, който овкусяваме с прясно настърган джинджифил, кората от ½ лайм и лимонени листенца, за да подчертаем цитрусовия аромат.

Бульонът къкри 5 минути, след което в него поставяме внимателно трите броя пуешки гърди. Топлинната им обработка трае още 5 минути. Прибавяме кокосовото мляко и веднага изключваме котлона.

Месото се оставя за поне още 5-7 минути, за да се маринова и хидратира. Кокосовото мляко придава онзи азиатски характерен екзотичен привкус и месото остава сочно и крехко. Изваждаме двете филета, които ще панираме, запичайки ги във фурната.

След като се охладят ги нарязваме по диагонал на ленти с дебелина 2 см.

Фурната загряваме на 200 градуса. Приготвяме две тави, постлани с хартия за печене. Намазняваме ги с няколко капки зехтин.

Смесваме брашното и бакпулвера в едната чиния. Останалите сухи съставки – галета и подправки смесваме с пармезана и зехтина. В трета чиния разбиваме яйцата до хомогенност с щипка сол.

Овалваме всяко то филенцата първо в брашно, после в яйчената смес и накрая в ароматната галета.

Подреждаме хапките в тавата за печене и поставяме в загрялата фурна за около 15 минути с вентилатор.

През това време приготвяме сосовете.

Майонезеният сос правим лесно, като смесим добре упоменатите съставки. С йогурта текстурата на соса става по-лека и пухкава. По желание можете да добавите и малко чесън на прах.

За пикантният чили сос нарязваме лука на ситно. Задушаваме го за около 3 минути в малко мазнина. Прибавяме блендираните домати.

Чилито разполовяваме и отстраняваме семената му. Заедно с чесъна го счукваме в хаванче. Прибавяме ги към лука, като доливаме и пилешкия бульон. Оставяме да къкри около 10 -15 минути на средна температура.

Към къкрещата лава сос прибавям щипка кафява захар, за да балансира лютивината и киселинността на доматите, както и меласа от нар.

В купичка разтваряме нишестето с малко студена вода. Сгъстяваме пикантния чили сос, като го оставяме да къкри още 2-3 минути.

След като се охлади, е добре да го блендираме.

Поднасяме хрупкавите запечени пуешки филенца топли, гарнирани с двата вида сос и резенчета лайм.

Съвет: С останалото пуешко месо приготвяме супа, като прибавим малко люто чили, нудъли, къри и още нещо.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар