Начин на приготвяне
Тъй като обичам да импровизирам в кухнята, този път към традиционния ориз със спанак прибавих и някой други неща.
Започваме с подготовка на ориза, който се накисва и измива няколко пъти през студена вода.
Патладжаните се измиват, нарязват се на кубчета, посоляват се и се оставят за половин час да пуснат горчивия си сок. След това се изплакват и подсушават.
Подготвя се и спанакът, който се почиства от дръжките и се измива, нарязва се на лентички и се задушава, към спанака добавих и патладжана на едно място да се сготвят.
Оризът се запържва в мазнината, докато започне да прозира.
Всичко се слага в тавичка заедно с наситнения копър, добавя се вода (добавих 5 ч.ч. вода), посолява се на вкус и се слага във фурната да се сготви.
Поръсваме постния ориз с черен пипер.
Получи се доста вкусно постно ястие.