Начин на приготвяне
Измийте и разполовете патладжана. Изрежете внимателно вътрешността на патладжана на кубчета, така че да се получат лодки. Посолете и оставете да се отцеди за около 30 мин.
През това време нарежете лука на едро, а чесъна - на ситно. Измийте под течаща вода ориза.
В дълбок тиган запържете лука, чесъна, моркова на кубчета, каймата, ориза и кубчетата от вътрешността на патладжана. Овкусете с подправките /сол, черен пипер, кимион и джоджен/ и добавете доматен сок.
В намазнена тавичка сложете така наречените лодки /патладжани/ и напълнете с плънката.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност /около 60 мин/.
Сервирайте пълнените патладжани със стръкче свеж магданоз. По желание може преди да извадите ястието, да поръсите с настърган кашкавал и запечете за още 10 мин.
Забележка: Ако ви останете плънка, използвайте я да напълните тиквички или чушки.
Пълнените патладжани с кайма и ориз са готови.