Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гювеч»Ориз с патладжан и тиквички

Ориз с патладжан и тиквички

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7985k1k11
Ориз с патладжан и тиквички
Снимка: Рая Андонова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5

Необходими Продукти

  • ориз - 150 - 200 г
  • патладжани - 1 бр.
  • тиквички - 1 бр.
  • картофи - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • чушки - 1 червена пиперка
  • моркови - 1 бр.
  • домати - 1 бр. (по желание)
  • магданоз
  • олио
  • сол
  • червен пипер
  • черен пипер - млян
  • чубрица
  • шарена сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжанът се обелва и нарязва на кубчета. Посолява се добре и се оставя около 15 минути да му изтече горчивият сок. След това се измива от сока и солта. Тиквичката и картофите се измиват, обелват и нарязват на кубчета. Лукът, пиперката и морковът се нарязват.

В тенджера на дъното се сгрява олио и се запържват лукът, пиперката и морковът. Добавят се картофите, а малко по-късно - и тиквичката и патладжанът.

Оризът се измива и се добавя в тенджерата, когато тиквичката и патладжанът са поомекнали. Слага се червен пипер и по желание 1 ситно нарязан домат.

Налива се вода в съотношение с ориза 3:1. Слага се сол на вкус и се вари, докато се свари оризът. След това се добавят и останалите подправки (черен пипер, чубрица и шарена сол) и се оставя да поври още малко, до 5 минути. Накрая се поръсва със ситно нарязан магданоз и се разбърква добре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: