Свинско контрафиле на тиган с бяло вино и запечено Халуми

marcheva14marcheva14Мастър Шеф97271058271
19/03/2019
"Свинско и халуми, вижте вкусната история на тази кулинарна любовна двойка"
Приготвяне15 мин.
Готвене30 мин.
Общо45 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 730
  • Преглеждания за месеца93
  • Преглеждания за седмицата41
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • свинско контрафиле - около 1.2 кг (или около 8 - 10 парчета)
  • бяло вино - 250 мл хубаво сухо
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • сух риган - 1 ч.л.
  • брашно - за потапяне на пържолките
  • зехтин - около 4 - 5 с.л. за готвене
  • Зелена салата
  • рукола - 2 - 3 шепи
  • маруля - 2 - 3 шепи зелена
  • бейби спанак - малко
  • чери домати - около 10 бр.
  • халуми - 250 г сирене
  • зехтин - още малко за готвене
  • дресинг
  • зехтин
  • лимонов сок
  • сол
  • черен пипер - мъничко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Голям тиган с дълбоко и незалепващо дъно.

Контрафилето се почиства, както е полузамръзнало, така по-удобно се работи с него, и по-удобно може да се отстрани бялата ципа, която е отгоре и задължително се отстранява, също така много по-добре може да се разреже на правилни филии, но не е проблем да е съвсем размразено.

Месото се подсушава в домакинска хартия и се нарязва на филийки около 1 пръст дебелина. Подреждат се на голяма дъска и се посоляват със сол и черен пипер от двете страни.

Сгорещяват се около 3 с.л. зехтин в тигана. Всяка пържолка се овалва в брашно, изтупва се ненужното количество и се подреждат около 3 бр. в тигана, да се запечатат около 3-4 мин на страна. Не бива да се поставят повече от 3 пържоли в тигана, за да не се застъпват и задушават, а да се изпържат, да имат хубав загар от двете страни. Изваждат се.

По време на запечатването им брашното се е запържило повече от необходимо, затова тази мазнина се отстранява и се поставя на котлона чист тиган с 1-2 с.л. зехтин.

Пържолите се поръсват с още малко сол и черен пипер, подправят се с риган и се подреждат в тигана, заливат се с виното и се захлупват с капак и се оставят на силен котлон и щом течността започне да завира, температурата се намалява на средна степен и се оставят да се готвят под капак за около 20-30 мин или до готовност на месото.

Приготвянето по този начин на готвене контрафилето става много крехко, сочно, вкусно с прекрасен аромат и леко гъст сос. Важното е да се използва хубаво, качествено вино, което всъщност заедно с ригана дава основния аромат на ястието. Не използвайте вино, което не бихте пили - това правило важи не само във френската кухня, а и не само за червените вина.

Зелената салата се измива и задължително се подсушава в домакинска хартия или се поставя в центрофуга за зеленчуци.

В купа се приготвя дресинг от зехтин, лимонов сок, сол и щипка-две черен пипер. Овкусява се непосредствено преди сервирането ѝ.

В чист тиган с 1 ч.л. зехтин се поставя сиренето Халуми и се запечатва от двете страни до златисто.

В чинията се поставят две парчета филе, малко салата и печено Халуми и разбира се, чаша студено бяло вино.

Източник: Fait Maison faitmaison-maria.blogspot.com

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар