Начин на приготвяне
Сваряваме зеления боб почти до готовност. През това време нарязваме всички зеленчуци на едри парчета.
В тиган запържваме лука и картофите и ги изсипваме в гювеча.
В същия тиган запържвате чесъна и добавяте доматения и соевия сос и млякото. Кипнете го, добавете джоджена и го оставете настрана.
Върху картофите наредете зеления боб, след това гъбите, върху тях чушките и морковите, тиквичките, граха и доматите.
Върху всеки ред зеленчуци изсипваме по малко от смесените доматен сос и мляко, както и слагаме малко сол, черен и червен пипер.
Заливаме с топла вода, докато облее и най-горния ред зеленчуци. Поръсваме с чубрица и слагаме в предварително загрята на 170°C фурна.
Когато е готово, махнете капака и запечете за още 10 минути зеленчуковия гювеч.
Сервирайте постния гювеч с поръсен магданоз и лют пипер по желание.