Турски хляб Пиде (Pide Ekmek)

23/03/2019
"Вие за вкусен хляб разчитайте на нас - подготвили сме ви изпитана рецепта за прочутия Турски хляб Пиде"
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 996
  • Преглеждания за месеца33
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Маята и захарта се разтварят в 130 мл от водата. Оставя се за 15 минути да шупне.

2. Брашното се пресява в купа и в средата се прави кладенче, в което се сипва останалата вода и млякото- леко затоплени. Прибавя се киселото мляко, солта, олиото и шупналата мая.

3. Замесва се меко, еластично и нелепнещо тесто, като брашно се ръсва по малко допълнително, докато се получи желаният резултат.

4. Тестото се оформя на топка, намазнява се и се връща в купата, като се покрива с прозрачно кухненско фолио. Така се оставя да втаса за 1 час.

5. Приготвя се тавичка с диаметър 28-30 см., покрита с хартия за печене. Тестото се слага в нея и се разтегля с пръсти докато покрие цялата и повърхност. Издърпва се и се притиска докато в краищата стане по-удебелено.

6. Тавичката се прибира на топло, за да втаса пидето още веднъж за около 40 минути.

7. Фурната се загрява до 220 градуса. Хлябът се намазва с разбит с малко прясно мляко жълтък и се поръсва със сусам.

8. Пече се 30-35 минути, като накрая температурата може да се намали до 190 градуса.

9. Готовият хляб Пиде се завива в кърпа докато е топъл и след като изстине се поднася на трапезата.

Добър апетит!

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар