Начин на приготвяне
Прясното мляко и водата се сипват в купа. Затоплят се в микровълновата. Добавят се маята и захарта. Разтварят се и се оставя да шупне.
В тава се пресява брашното. Прави се кладенче. Добавят се солта и олиото. Добавя се шупналата мая и се замесва тесто, като постепенно се взима от брашното.
Замесва се меко и нелепнещо тесто за нашето пухкаво Пиде. Тестото се слага в намазнена купа и се покрива с кърпа. Оставя се да удвои обема си.
Когато втаса, се слага върху набрашнен плот. Оформя се топка и се разточва в кръгла форма. Подготвя се намазнена тава с незалепващо покритие.
Тестото се прехвърля в тавата. С дръжката на прибор се оформя вдлъбнат борд, като трябва добре да се вдълбае.
По същия начин се правят черти, така че да се оформят много малки квадратчета като решетка. Оставя се да втаса.
В купичка се разбива жълтъкът с 2 с.л. прясно мляко и малко олио.
Готовия плосък хляб се намазва с разбитата смес. Поръсва се със сусам и ленено семе.
Пече се до готовност.
Мекият плосък хляб Пиде е готов за консумация.