Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Телешки кюфтенца в кокосов бульон

Телешки кюфтенца в кокосов бульон

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Телешки кюфтенца в кокосов бульон
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • телешка кайма - 550 г
  • галета - 4 с.л.
  • прясно мляко - 3 с.л.
  • лук - 1 бр. червен кромид
  • чесън - 1 скилидка
  • лют пипер - 1 к.л., на люспи по желание
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • растителна мазнина - 2 с.л.
  • За бульона
  • пилешки бульон - 400 мл, основа (по рецепта)
  • кокосово мляко - 300 мл
  • кардамон - 3 шушулки
  • кориандър - 1 ч.л.
  • куркума - 1 к.л.
  • джинджифил - 2 см.
  • лайм - 1 бр. кората от плода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

/undefined Първо си приготвяме кюфтетата. Каймата трябва да е отпусната – на стайна температура.

Разстиламе я по стените на стъклена купа, като правим кладенче.

В дълбок тефлонов тиган с нагорещена мазнина сотираме за кратко нарязания на ситно лук и пресованата скилидка чесън. Овкусяваме със сол, черен и лютив пипер.

Хлебните трохи хидтратираме с прясното мляко.

Прибавяме ги към каймата, заедно със задушените чесън и лук и кората на ½ лайм.

Разбъркваме добре съставките и ги оставяме за едно денонощие в хладилник или най-малко за 2 часа, за да овкусят.

Оформяме от сместа гладки и кръгли кюфтенца с големината на топки за пинг-понг.

Изпържваме ги от всички страни за 5 минути. Изваждаме ги в чиния.

В тигана прибавяме ароматните подправки – кардамон, кориандър, куркума и настъргания джинджифил.

Разбъркваме добре около 5-6 минути и връщаме телешките кюфтенца в тигана.

Заливаме с горещ пилешки бульон и кокосово мляко.

Оставяме соса да къкри, като разбъркваме непрекъснато, докато той се редуцира.

Ако желаете, можете да прибавите малко нишесте, за да се сгъсти по-бързо.

Поднасяме телешките кюфтенца, облети с ароматния екзотичен сос. Поръсваме ги с кора от лайм и гарнираме с цитрусовите резенчета.

Адаптирано от кухнята на Гордън Рамзи

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: