Начин на приготвяне
/undefined Първо си приготвяме кюфтетата. Каймата трябва да е отпусната – на стайна температура.
Разстиламе я по стените на стъклена купа, като правим кладенче.
В дълбок тефлонов тиган с нагорещена мазнина сотираме за кратко нарязания на ситно лук и пресованата скилидка чесън. Овкусяваме със сол, черен и лютив пипер.
Хлебните трохи хидтратираме с прясното мляко.
Прибавяме ги към каймата, заедно със задушените чесън и лук и кората на ½ лайм.
Разбъркваме добре съставките и ги оставяме за едно денонощие в хладилник или най-малко за 2 часа, за да овкусят.
Оформяме от сместа гладки и кръгли кюфтенца с големината на топки за пинг-понг.
Изпържваме ги от всички страни за 5 минути. Изваждаме ги в чиния.
В тигана прибавяме ароматните подправки – кардамон, кориандър, куркума и настъргания джинджифил.
Разбъркваме добре около 5-6 минути и връщаме телешките кюфтенца в тигана.
Заливаме с горещ пилешки бульон и кокосово мляко.
Оставяме соса да къкри, като разбъркваме непрекъснато, докато той се редуцира.
Ако желаете, можете да прибавите малко нишесте, за да се сгъсти по-бързо.
Поднасяме телешките кюфтенца, облети с ароматния екзотичен сос. Поръсваме ги с кора от лайм и гарнираме с цитрусовите резенчета.
Адаптирано от кухнята на Гордън Рамзи