Начин на приготвяне
Измиваме и нарязваме на къси лентички лапада. Няма нужда да го попарваме. Разстиламе корите. Поръсваме щипка-две нарязан лапад и нагъваме на хармоника. Подреждаме нагънатите кори с лападова плънка в предварително намазана с шарлан кръгла тава. С пръсти леко подреждаме подгъвите, така че да не е степано на места, и прокарваме малко въздух. Поливаме символично тънка струйка шарлан върху корите на всички посоки. Поръсваме изварата.
Забъркваме заливката от яйцата, киселото мляко – шупнало със содата, хималайската сол. Прибавяме чубрицата и черния пипер за аромат и разбъркваме всичко заедно. Със супена лъжица поливаме от заливката за баницата равномерно първо по краищата и после в кръг до средата. Навсякъде да има заливка - да няма сухи кори.
Слагаме да се пече на 180-200 градуса за около 25 минути, като завъртаме един-два пъти тавата по време на печенето, за да се изпече равномерно. Вече готова баницата с лапад я нарязваме на парчета и поднасяме още гореща с чаша освежаващ айрян!
Чудесна и лесна ароматна млечна баница с лапад!
Най-бърза за приготвяне и красяща семейната трапеза зелена баница!
Чудно Вкусно!