Начин на приготвяне
Измиваме киселеца под течаща студена вода. Поставяме го в гевгир, за да се отцеди добре.
Мекото масло поставяме в блендер купа и прибавяме към него киселеца. Пасираме до гладкост.
Нарязания зеления лук сотираме в мазнината, като първо прибавяме бялата част, а после зелената, която се готви по-бързо.
Картофите се почистват и режат на средни кубчета. Прибавяме ги към лука и разбъркваме за около 5-7 минути.
Наливаме горещия зеленчуков бульон (или вода, ако не разполагате с такъв) и варим до омекването на картофите.
Овкусяваме със сол и пипер на вкус.
Изливаме супата в блендер кана и прибавяме сметаната. Пасираме до гладкост.
Поднасяме супата от киселец топла, като преди сервирането ѝ прибавяме от пюрето с киселец и масло.
Гарнираме кремсупата от киселец със сварено и разполовено на две пъдпъдъче яйце.
Тук домашните крутони за задължителни. Тях приготвям, като към маслото в тигана, прибавя няколко стръка пресен джоджен.
Източник: Списание Меню