Начин на приготвяне
Почистваме рибните филета, ако по тях са останали костици.
Поръсваме ги със сол и черен пипер.
Съставките за маринатата за риба – зехтин, доматено пюре, бяло вино, и лимонената кора смесваме и разбъркваме до хомогенност.
Заливаме филетата от скумрия, като ги поставяме в чинията с кожата надолу. Покриваме със стреч фолио и оставяме в хладилник за 2-3 часа.
През това време си приготвяме сосовете. За Скордалята заливаме сухия хляб в хладка вода, докато омекне. Ореховите ядки съм накиснала от вечерта, измивам ги отново. Поставяме ги в блендер и смиламе на няколко пулсации. Към тях прибавяме леко отцедената среда, скилидките чесън, солта и мазнината. Пасирам до хомогенна консистенция. Ако сосът ви стане по-рядък, добавете малко галета, а ако стане по-гъст - малко вода.
За веган майонеза изсипваме аквафаба в блендер кана и пасираме, докато се образува пяна. Прибавяме щипка сол и няколко капки лимон. Продължаваме да пасираме, прибавяйки на тънка струйка растителна мазнина. Отлепяме пасатора от дъното на съда и обираме соса по стените.
Сосовете са готови, време е да изпечем и филетата скумрия.
Нагорещената скара намазваме с парче сланина. Изпичаме филетата с кожата надолу.
Подреждаме ги в чиния, която е поставена в близост до скарата.
Сервираме печеното на скара филе от скумрия топло в коминация със сос Скордаля и майонезен сос.
Към Скордалята прибавям плодчета инка бери. Киселият им вкус, допълва и балансира вкуса на чесновия сос.
Майонезеният сос поръсвам със запечени семенца от черен сусам.
Лимонените резенчета и чашата с изстудено пиво за задължителна комбинация към рибното мезе.