Задушено пиле с билки и подправки

ЗорицаЗорица
Гуру
962
8k
4k
2k
6
30/03/2019
"Билките и подправките са важни, а за гарнитура на перфектното печено пиле може да сложите каквото ви харесва"
Приготвяне15 мин.
Готвене100 мин.
Общо115 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 122
  • Преглеждания за месеца0
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • пиле - 1 бр. около 2 кг (охладено)
  • краве масло - 70 г (1/2 пакетче) меко
  • сол - 1 с.л.
  • чесън на прах - 1 с.л.
  • девесил - 1/2 к.л. сушен
  • ронена чубрица - 1 с.л.
  • пипер меланж - 1 к.л. смляни (розов, бял, черен)
  • кимион - 1/2 к.л.
  • розмарин - 1 стрък
  • салвия - стрък свежа
  • лимон - 1 бр.
  • чесън - 1 голяма глава
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка смесваме всички подправки (сол, чесъна на прах, девесила, чубрицата, микса пипер, кимиона) и мекото масло и разбъркваме до получаване на хомогенна кашичка.

Пилето измиваме, почистваме ако има останали перушини, отрязваме мастната жлеза на трътката. С леки движения отлепваме кожата от месото като започваме отгоре от към шията по гърба към бутчетата, като внимаваме да не се скъса и да остане на самото пиле. Същото правим и от другата страна от към гърдите. Целта е да се получи джоб между месото и кожата, който ще напълним с част от кашичката от маслото и подправките.

Пилето се прехвърля в тенджера с дебело дъно и огнеупорен капак.

С кашичката се натрива хубаво пилето отвътре и отвън, като не се пропуска и получилият се джоб между месото и кожата.

Лимонът се разрязва на половина и със сока от едната половинка пилето се полива от вътре и отвън.

Другата половинка от лимона се оставя цяла и се пъха в корубата на пилето заедно с цялата глава чесън (обелена само от най-външните листа), стръкчето розмарин и салвия. Оставя се поне за час-два, да се овкуси преди готвенето.

Налива се една чаша вода в тенджерата и се похлупва. Слага се върху тава в долната част на фурната и се включва на 220 градуса с включен вентилатор. След около час задушеното пиле се обръща и се връща за още 30 - 40 минути, като накрая на печенето се маха капакът, за да се зачерви.

Поднася се със салата или гарнитура по избор.

Приготвено по този начин задушено пиле става много вкусно - при пробождане направо се размазва месото, като същевременно има апетитна хрупкава коричка.

Добър апетит!

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар