Вегетариански бургер от червен боб

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф79323810801
29/03/2019
Приготвяне20 мин.
Готвене20 мин.
Общо40 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо722
  • Преглеждания за месеца53
  • Преглеждания за седмицата8
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • За зеленчуковия бургер
  • черен боб - 1 бр. зрял /800 г консерва на Бондюел/
  • картофи - 3 бр., сварени
  • лук - 1 бр., червен, средна глава
  • галета - 2 с.л., домашна + още за овалване
  • трици - 2 с.л. от лимец
  • чубрица - 1 ч.л., равна
  • кимион - 1 к.л.
  • люто чили - 1 - 2 щипки по желание
  • магданоз - 1 връзка
  • черен пипер
  • сол - на вкус
  • За веган майонезата
  • аквафаба - ¼ ч.ч., около 120 мл (водата от бобената консерва)
  • растителна мазнина - 150 мл
  • ябълков оцет - 1 к.л.
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • горчица - 1 ч.л., равна, по желание
  • За сандвичите
  • хлебчета - 6 бр., със сусам
  • домати
  • краставици
  • червен лук - печен
  • зелена салата - листа от
  • пържени картофки - за гарнитура
  • растителна мазнина - 4 с.л. за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Окончателно отхвърлям твърдението, че вегетарианците похапват скучно. Тази чудесна рецепта на Люси Евтимова е повод да разнообразите менюто си и по време на пости. Креативно предложение във вашата кухня– икономично, вкусно, лесно и бързо за приготвяне.

Отцеждаме консервата фасул, като запазваме сока ѝ за майонезата.

Намачкваме боба заедно със сварените картофи, като правим малко кладенче. Никога не пасирайте картофи. Ще получите лепкаво и точещо се като безвкусна дъвка пюре. Ако имате преса за картофи, използвайте нея.

В блендера поставяме лука, магданоза и подправките. Блендираме ги, докато станат на трохи. Изсипваме ги в кладенчето, разбъркваме и опитваме на вкус.

Добре е сместа да престои с подправките около час, за да се овкуси. От нея оформяме зеленчукови бургери с големината на хлебчето. При мен станаха 6 големи бургера. Сплескваме ги леко, овалваме ги в галета и поставяме във фризера за 10-15 минути.

През това време приготвяме веган майонезата. В блендер изсипваме аквафабата. Пасираме на интервали около 15-40 секунди, докато се образува пяна. Прибавяме няколко капки лимонов сок и овкусяваме със сол и черен пипер.

Следва непрекъснато пасиране на висока степен, като прибавяме растителната мазнина на тънка струйка много бавно. Течността леко се сгъстява. Към нея можете да прибавите горчица, чесън на прах или пък да овкусите с куркума.

Охладения бургер изпържваме в малко растителна мазнина. Поставяме то върху кухненска хартия, за да поеме мазнината.

Бургерите можете да изпечете във фурна, разположени върху намазнена хартия за печене.

Червения лук режем на шайби и запичаме на грил тиган.

Готови сме да сглобим веган сандвича.

Хлебчето разполовяваме на две и го затопляме леко в тостер. Намазваме го с веган майонезата. Поставяме последователно - лист от зелена салата, върху нея поставяме 1-2 шайби запечен кромид лук, зеленчуковия бургер, резен домат, краставица и листа от салата. Завършваме с хлебното капаче, намазано с майонеза.

Този сандвич можете да консумирате както топъл, така и студен. Гарнирайте го с пържени картофки.

Този вегетариански бургер е и чудесен работен обяд. По този повод отстранете само лука, за да няма остатъчен неприятен вкус. Да ви е сладко!

Източник: По рецепта на Люси Евтимова, с леки промени

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар