Начин на приготвяне
Окончателно отхвърлям твърдението, че вегетарианците похапват скучно. Тази чудесна рецепта на Люси Евтимова е повод да разнообразите менюто си и по време на пости. Креативно предложение във вашата кухня– икономично, вкусно, лесно и бързо за приготвяне.
Отцеждаме консервата фасул, като запазваме сока ѝ за майонезата.
Намачкваме боба заедно със сварените картофи, като правим малко кладенче. Никога не пасирайте картофи. Ще получите лепкаво и точещо се като безвкусна дъвка пюре. Ако имате преса за картофи, използвайте нея.
В блендера поставяме лука, магданоза и подправките. Блендираме ги, докато станат на трохи. Изсипваме ги в кладенчето, разбъркваме и опитваме на вкус.
Добре е сместа да престои с подправките около час, за да се овкуси. От нея оформяме зеленчукови бургери с големината на хлебчето. При мен станаха 6 големи бургера. Сплескваме ги леко, овалваме ги в галета и поставяме във фризера за 10-15 минути.
През това време приготвяме веган майонезата. В блендер изсипваме аквафабата. Пасираме на интервали около 15-40 секунди, докато се образува пяна. Прибавяме няколко капки лимонов сок и овкусяваме със сол и черен пипер.
Следва непрекъснато пасиране на висока степен, като прибавяме растителната мазнина на тънка струйка много бавно. Течността леко се сгъстява. Към нея можете да прибавите горчица, чесън на прах или пък да овкусите с куркума.
Охладения бургер изпържваме в малко растителна мазнина. Поставяме то върху кухненска хартия, за да поеме мазнината.
Бургерите можете да изпечете във фурна, разположени върху намазнена хартия за печене.
Червения лук режем на шайби и запичаме на грил тиган.
Готови сме да сглобим веган сандвича.
Хлебчето разполовяваме на две и го затопляме леко в тостер. Намазваме го с веган майонезата. Поставяме последователно - лист от зелена салата, върху нея поставяме 1-2 шайби запечен кромид лук, зеленчуковия бургер, резен домат, краставица и листа от салата. Завършваме с хлебното капаче, намазано с майонеза.
Този сандвич можете да консумирате както топъл, така и студен. Гарнирайте го с пържени картофки.
Този вегетариански бургер е и чудесен работен обяд. По този повод отстранете само лука, за да няма остатъчен неприятен вкус. Да ви е сладко!
Източник: По рецепта на Люси Евтимова, с леки промени