Ризото с Кладница

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Ризото с Кладница
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
3
"Днес майсторският готварски клас е на тема Ризото с Кладница, готови ли сте да си запишете рецептата"

Необходими Продукти

  • ориз - 250 г Арборио
  • кладница - 200 г гъби
  • лук - 1 глава (200 г)
  • бяло вино - 150 мл
  • зеленчуков бульон - около 600 мл
  • масло - 20 г
  • зехтин - 30 г
  • сол - на вкус
  • пармезан - около 40 г за поръсване (на прах)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накълцайте лука и го запържете в зехтина до омекване-5-6 минутки на умерен огън.

Сипете ориза, запържете и него за 1-2 минути заедно с 80 грама от кладницата - почистени и нарязани, след това налейте виното. Бъркайте на отворен капак, за да се изпарява алкохола-3-4 минути.

Наливайте бульона (горещ) на два три пъти при непрестанно бъркане. Докато не се поеме течността, не наливайте следващата порция бульон. Така ще постигнете така типичната за ризотото кремообразност.

Когато оризът поеме почти всичкият бульон (след около 9-10 минути варене) сложете останалите гъби, маслото, солта и продължете да разбърквате за още 3-4 минути.

Готовото ризото с гъби разсипете на порции.

Поръсете ризотото с кладница с пармезан на прах.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: