Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Бриош»Бриош с пикантна плънка

Бриош с пикантна плънка

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Бриош с пикантна плънка
Снимка: marcheva14
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Леко пикантен солен вариант на бриош, който вярваме ще допадне на всички"

Необходими Продукти

  • брашно - 250 г обикновено
  • брашно манитоба - 250 г
  • суха мая - 7 г
  • захар - 2 ч.л.
  • топло прясно мляко - 250 мл
  • яйца - 1 бр. L
  • зехтин - 50 мл
  • сух салам - 200 г Милано
  • сирене проволоне - 200 г
  • сол - 1 - 2 щипки
  • жълтъци - 1 бр. за намазване на рулото
  • маслини - зелени с бадем
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна 170 градуса

Плоска тава покрита с хартия за печене

Двата вида брашна се разбъркват. Отгоре се изсипва маята и захарта, разбърква се. Оставят се настрана.

В голяма купа се излива топлото мляко, солта, добавя се яйцето и зехтинът. Разбива се с телена бъркалка.

Към течната смес започва да се прибавя брашното на порции, като първо се разбърква с дървена лъжица, след това се изважда върху работен плот и с прибавяне на останалото брашно се измесва хубаво гладко нелепнещо тесто.

Поставя се в леко намаслена купа със зехтин, покрива се и се оставя за втаса, докато увеличи двойно обема си. Това може да отнеме около 1 -1.30 часа.

Втасалото тесто се изважда върху малко посипано брашно, като се посипва и отгоре, леко се премесва. С помощта на точилка се разточва на лист с размер 50/50 см. Разрязва се по дължина на три ленти.

Във всяка лента се поставя по кръгче салам без да се покриват едно върху друго. Отгоре върху салама се поставя кръгче сирене Проволоне. Всяко оформено кръгче се сгъва наполовина. С четка се минава по крайните стени на лентата с прясно мляко, с цел по-лесно да прилепне сгъвката. Оформя се руло, леко се прищипва сгъвката с два пръста.

Подреждат се рулата едно до друго и се оформя обикновена плитка, която е малко по-рехава, да не е сбита и стегната.

Рулото се прехвърля в тавата, при мен по диагонал, защото рулото е дълго и обемисто, покрива се с фолио и се оставя отново да втаса за 30 мин.

Преди да се вкара във фурната да се пече се подреждат зелените маслини с бадем и се намазва с жълтък разбит с 1 с.л. мляко.

Пече се на 170 градуса за около 35-40 минути.

Източник: Cucine de Italiana

Ползвала съм италиански продукти, но разбира се, че може да се работи изцяло с обикновено брашно, а колбасите могат да бъдат заменени с подходящ сух салам, а сиренето Проволоне може да се замени с кашкавал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: