Начин на приготвяне
В голяма купа слагаме овесените ядки и лененото семе, заливаме ги с горещата вода и изчакваме 30 минути да набъбнат.
Прибавяме млякото и маята и разбъркваме. Добавят се постепенно двата вида брашно (пресяти) и солта. Омесва се меко и нелепнещо тесто, покрива се и се оставя 10 минути да си почине.
Прехвърля се в намаслена повърхност, премесва за около 10 секунди и се прехвърля в намазнена купа, покрива се и се оставя за още 10 минути.
Процедурата се повтаря още два пъти (месене, втасване) през 10 минути.
Накрая тестото се оставя да втаса 30 мин.
Намазва се правоъгълна форма за хляб/ форма за терин.
Втасалото тесто се разточва с дебелина 2 см и се навива на руло, поставяме го във формата, покриваме го с кърпа и го оставяме да втаса за около 90 минути или докато удвой размера си.
Включваме фурната да се загрява на 220 градуса, правим леки нарези по хляба с ленено семе и печем около 45 мин. След като се опече хлябът, се изважда от формат и се оставя да изстива върху метална скара.