Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с локум, месен в хлебопекарна

Козунак с локум, месен в хлебопекарна

Станислава АрмяноваСтанислава Армянова
Иноватор
3812k6736
Козунак с локум, месен в хлебопекарна
Снимка: Станислава Армянова
5 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
130 мин.
Порции
2
"Който иска хубав козунак за Великден, да остави хлебопекарната да го замеси"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • захар - 200 г
  • суха мая - 7 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • сол - 1/2 ч.л.
  • уиски - 1 с.л.
  • заквасена сметана - 150 г
  • ванилия - 1 бр.
  • брашно - 750 г за козунак
  • сок от портокал - 50 г
  • портокалова кора - от 1 бр.
  • олио - 40 г
  • свинска мас - 30 г
  • локум - 1 кутийка с вкус на портокал
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр
  • мляко - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се разбиват. Всички съставки се претеглят. Брашното се пресява със солта и ванилията.

В кошницата на хлебопекарната се слагат подред яйцата, заквасената сметана, захарта, прясното мляко, уиски, сок от портокал, настърганата кора от портокала. Слага се брашното и се изсипва най-отгоре маята. Пуска се програма за тесто. Свинската мас се стапя и се смесва с олиото.

Когато се оформи топка тесто в хлебопекарната, се слага 1 с.л. от мазнината. Когато мазнината е поета от тестото, се прибавя нова лъжица...и така, докато свърши мазнината. След като спре да бърка хлебопекарната, програмата се спира и се пуска отново и се оставя до край.

В 2 форми за хляб се слага хартия за печене. Тестото се разделя на 6 равни топки и се правят фитили. Раздърпват се леко да станат в правоъгълна форма. Нареждат се парченца локум. Завива се фитилът.

От 3 фитила се сплита 1 козунак. Прехвърля се във формата. С останалите 3 топки се прави същото. Слагат се във фурната (без да е предварително загрята) на 200 градуса.

След 15 минути козунаците с локум се вадят и се мажат с разбитите жълтък, мляко и олио. Козунаците в хлебопекарна се поръсват се с мокрена захар.

Връщат се обратно и се пекат още около 30 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: