Начин на приготвяне
Пилето се измива хубаво и отцежда от водата. Кожата внимателно се отлепва, като с внимателни движения подпъхваме ръка от към шията на гърба и постепенно преминаваме към бутчетата. По същия начин се процедира и от към гърдите.
Подправките се смилат, стриват и смесват в купа. Добавя се зехтин и се разбърква на кашичка. Пилето се прехвърля в гювеча и се натрива хубаво с кашата от билки, подправки и зехтин отвътре и отвън. Натрива се и под кожата.
В корубата му се пъхат целите глави чесън, обелени само от външните листа.
Пилето се оставя по корем в гювеча и на дъното се изсипва младото пиво.
Съдът се похлупва и се оставя на хладно поне за час, за да се овкуси пилето.
След това картофите се обелват и измиват, нарязват се на едри парчета. Гъбите също се измиват, но се оставят цели.
Картофите и гъбите се прехвърлят в гювеча, като се слагат отстрани на пилето. Накрая се поръсва всичко допълнително с 1 ч.л. пушен червен пипер и 3 - 4 с.л. зехтин.
Съдът се похлупва с капака, слага се върху тавичка и след това в долната част на фурната.
Фурната се включва на 180-200 градуса на вентилация и ястието се пече около час и 20 минути. След като пилето с картофки готово е оставя в горещата, но изключена фурна за 10-15 минути да си почине преди сервиране.
Така приготвено ястието е божествено - месото е крехко, с вкусна препечена билкова коричка, а картофите са перфектно задушени и се топят в устата. За чесънчето (като масло е...) и гъбките да не говорим...
Добър апетит!