Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Бърза вегетарианска пица

Бърза вегетарианска пица

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Бърза вегетарианска пица
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Вкусна пица без мръвки, това не е оксиморон, а сбъдната мечта за вегетарианците"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 500 г
  • семола - 4 - 5 с.л.
  • суха мая - 7 г
  • сол - 10 г
  • захар - 5 г
  • вода - 265 мл
  • зехтин - 3 с.л.
  • риган - 1 с.л., изсушена билка
  • За пълнежа
  • гъби - к.ч., бланширани
  • царевица - 1 к.ч.
  • маслини - 1/3 к.ч.
  • мариновани пиперки - 2 бр., от туршия
  • кисели краставички - 3бр.
  • червен лук - ½ глава
  • доматено пюре - 1 к.ч.
  • За веган майонезата
  • аквафаба - 60 мл (водата от нахутената консерва)
  • растителна мазнина - 200 мл
  • сол
  • чесън - 1 скилидка
  • подправка за пица - 1 с.л., на „Котани“
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чудесен вариант не само за вегетарианци, а и за тези, които спазват постен режим.

В подходяща купа за замесване на тестото, пресяваме брашното два пъти, за да го аерираме.

Към него прибавяме сухите съставки, стрития риган и солта. Правим кладенче в средата.

Маята слагаме в купа, заедно със захарта и смесваме с хладка вода и лъжица от брашното.

Сипваме активиралата се мая в кладенчето, като добавяме и от зехтина. Най-добре е, ако използвате ароматен с билки.

Разбъркваме, докато се получи лепкаво тесто.

Тогава изсипваме брашното върху набрашнен плот, като месим отвътре навън. Добавяме по малко от брашното Семола.

Тестото трябва да стане еластично. Връщаме го в купата, намазваме го със зехтин, увивам го в прозрачно фолио и го оставям за 15 минути на топло да почине.

През това време нарязваме продуктите за пицата.

Маслините режем на ивички, краставичките и предварителното бланшираните гъби на шайби, а маринованите пиперки на тънки ленти.

Смесваме всички съставки в купа с отцедената царевица и ги разбъркваме.

Доматеното пюре за пица е домашно изварено и включва в състава си риган и стрити подправки за пица. Можете да добавите малко захар на вкус, за да балансира киселинността му.

Разстиламе го върху тънко разточеният блат за пица. Тавата е леко намазана със зехтин, за да не залепне пицата по нея.

Краищата на тестото издърпваме и повдигаме по ръба. Отгоре подреждаме от пълнежа, като се стремим съставките да са разпределени равномерно.

Поръсваме с риган и печем в предварително загрята фурна на 200°C за 30-35 минути.

Време да приготвим веган майонезата. В блендер изсипваме аквафабата. Пасираме на интервали около 15-40 секунди, докато се образува пяна.

Прибавяме няколко капки лимонов сок и овкусяваме със сол на вкус.

Следва непрекъснато пасиране на висока степен, като прибавяме растителната мазнина на тънка струйка много бавно.

Течността леко се сгъстява. Накрая добавяме пасирания чесън и подправката за пица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: