Начин на приготвяне
Чудесен вариант не само за вегетарианци, а и за тези, които спазват постен режим.
В подходяща купа за замесване на тестото, пресяваме брашното два пъти, за да го аерираме.
Към него прибавяме сухите съставки, стрития риган и солта. Правим кладенче в средата.
Маята слагаме в купа, заедно със захарта и смесваме с хладка вода и лъжица от брашното.
Сипваме активиралата се мая в кладенчето, като добавяме и от зехтина. Най-добре е, ако използвате ароматен с билки.
Разбъркваме, докато се получи лепкаво тесто.
Тогава изсипваме брашното върху набрашнен плот, като месим отвътре навън. Добавяме по малко от брашното Семола.
Тестото трябва да стане еластично. Връщаме го в купата, намазваме го със зехтин, увивам го в прозрачно фолио и го оставям за 15 минути на топло да почине.
През това време нарязваме продуктите за пицата.
Маслините режем на ивички, краставичките и предварителното бланшираните гъби на шайби, а маринованите пиперки на тънки ленти.
Смесваме всички съставки в купа с отцедената царевица и ги разбъркваме.
Доматеното пюре за пица е домашно изварено и включва в състава си риган и стрити подправки за пица. Можете да добавите малко захар на вкус, за да балансира киселинността му.
Разстиламе го върху тънко разточеният блат за пица. Тавата е леко намазана със зехтин, за да не залепне пицата по нея.
Краищата на тестото издърпваме и повдигаме по ръба. Отгоре подреждаме от пълнежа, като се стремим съставките да са разпределени равномерно.
Поръсваме с риган и печем в предварително загрята фурна на 200°C за 30-35 минути.
Време да приготвим веган майонезата. В блендер изсипваме аквафабата. Пасираме на интервали около 15-40 секунди, докато се образува пяна.
Прибавяме няколко капки лимонов сок и овкусяваме със сол на вкус.
Следва непрекъснато пасиране на висока степен, като прибавяме растителната мазнина на тънка струйка много бавно.
Течността леко се сгъстява. Накрая добавяме пасирания чесън и подправката за пица.