Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Постни сармички от лопуш със сос Бадемово тахини

Постни сармички от лопуш със сос Бадемово тахини

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Постни сармички от лопуш със сос Бадемово тахини
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 4
12/04/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • лопуш - 40 бр. листа
  • ориз - 1 ч.ч., с връх
  • манатарки - 20 г сушени
  • моркови - 2 бр.
  • зелен лук - 3 връзки (само бялата част)
  • черен пипер - 1 к.л.
  • кимион - 1 ч.л., равна
  • пушен червен пипер - 1 к.л.
  • кайенски пипер - ½ к.л., по желание + за поръсване
  • растителна мазнина - 3 с.л.
  • За соса
  • сусамов тахан - 7 с.л.
  • бадеми - 1 ч.ч., (смляна пулпа)
  • бадемово мляко - 3 - 4 с.л.
  • лайм - 1 бр., сока от плода
  • зехтин - 3 с.л.
  • чесън - 2 скилидки
  • кимион - ½ ч.л.
  • къри - 2 щипки
  • самардала - 1 ч.л., равна
  • лимони - 1 бр., резени за аранжиране
  • репички - 3 бр., за аранжиране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме добре листата на лопуша. Отстраняваме дръжката на растението, като внимателно с острието на ножа намаляваме част от жилката на петурата, без да я прекъсваме. Така листото става по-еластично за завиване.

Кипваме вода със сол в тенджера и бланшираме за минутка листата.

Изваждаме ги с помощта на решетъчна лъжица и шокираме в съд с ледена вода.

Тъй като са много фини, ги отцеждаме внимателно. Аз предварително си ги разгъвам и ги подреждам в чиния, за да не губя време при завиването им.

За плънката първо накисвам манатарките в 400 мл хладка вода. Усвоила гъбения аромат, тя ще е чудесен бульон при варенето на ориза.

В подходяща касерола или дълбок тиган сотираме в растителната мазнина нарязаните на ситни кубчета зелен лук и моркови.

След като зеленчуците омекнат, прибавяме отцедените манатарки. Тях предварително режем на по-дребни късчета.

Ориза изплакваме добре през няколко води, за да отмием нишестето.

Подваряваме го в бульона от манатарките. Оставяме го на слаб огън, докато поеме от течността. Текстурата му е ал денте.

След като се охлади, го овкусяваме го със сол, черен и малко лют пипер (по желание) и кимион.

Прибавяме зеленчуците и смесваме добре всички съставки за плънката.

Завиваме сармичките и ги подреждаме в тава. На дъното сипваме малко растителна мазнина и хладка вода, която да покрие 1/3 от височината на сармите.

Поставяме ги в загрята на 170 градуса фурна и печем 20 минути. Оризът ни е почти сварен, затова термичната им обработка е по-кратка.

Листата на зеленолистните (лапад, спанак, киселец, лобода, цвекло, и левурда), които използваме за завиване на сарми са крехки и при продължителната топлинна обработка те губят своята текстура. Затова в тези рецепти, предпочитам ориза да е почти сварен, за да намалим времето им на готвене.

Сос Бадемово тахини е една моя импровизация. Поставям в блендер сусамовия тахан, като към него прибавям бадемова пулпа (при приготвянето на бадемово мляко, тя се отцежда). Прибавяме лимонов сок, зехтин, пасираните скилидки чесън и ароматните подправки. Пасираме до хомогенност и разреждаме соса с бадемово мляко (или вода), за да получим желаната консистенция.

Ако е необходимо, прибавяме и малко сол на вкус (самардалата е солена мерудия).

Подреждаме лападените сарми в чиния, аранжираме ги с вкус и въображение.

Заливаме ги със сос Бадемово тахини и поръсваме с Кайен и самардала.

Наслаждаваме се на чудесно леко и питателно ястие, което консумираме както топло, така и като студено предястие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: