Начин на приготвяне
Започнете с пълнежа на постните сарми - почистете, измийте и нарежете на ситно лука и праза. Почистете и настържете морковите на едро ренде.
Поставете нарязания зеленчук в голям тиган, добавете олиото и посолете, запържете на умерен огън до омекване на зеленчука.
Прибавете предварително много добре измития и прецеден ориз, запържете за кратко и прибавете червения пипер, разбъркайте и отместете тигана от огъня.
Размийте доматеното пюре в 2 ч.ч. топла вода и прибавете към сместа. Прибавете черен пипер на вкус, ситно нарязаните копър и магданоз, заедно със стрития джоджен, ако е нужно посолете (внимавайте със солта).
Варете, докато оризът поеме всичката вода и набъбне. Премахнете тигана с готовия пълнеж за сармите от котлона и оставете да се поохлади.
През това време, отделете листата на киселата зелка и изрежете дебелата жила от тях и оформете от останалата част листа за навиване на малки сарми.
С чаена лъжичка вземете от пълнежа и навийте сармичка на руло, като застъпите пълнежа отстрани, за да не се разпадне ориза от сармата. Така, лъжичка по лъжичка от пълнежа пригответе най-вкусните малки зелеви сарми.
В тенджера подредете твърдите жили по дъното, а отгоре подредете сармичките плътно едно до друга и на няколко реда. Тук е мястото да кажа, че тенджерата ви трябва да е и висока и широка (не тясна и висока), така сармичките се варят равномерно.
Залейте оформените и подредени сарми с 2 ч.ч. топла вода и 2 ч.ч. чорба от кисело зеле. Затворете капака на тенджерата и я поставете на умерен огън да заврат, варете 1 час след завиране.
Най-вкусните постни сармички са готови, по желание можете да ги запечете във фурна, като ги подредите в тава, а може и без тази стъпка.
Винаги се придържам на правилото на баба, колкото повече лук в една манджа, толкова по–вкусна става тя.
Да ви е сладко!