Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Най-вкусните постни сармички

Най-вкусните постни сармички

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Най-вкусните постни сармички
Снимка: Мария Симова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Ето рецептата за най-вкусните постни сармички"

Необходими Продукти

  • лук - 2 глави
  • праз - 2 стръка
  • олио - 100 мл
  • моркови - 2 бр.
  • ориз - 2 ч.ч.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • джоджен - 1 ч.л. сух и стрит
  • копър - 1 ч.л. пресен
  • магданоз - 6 стръка
  • кисело зеле - 1 глава
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с пълнежа на постните сарми - почистете, измийте и нарежете на ситно лука и праза. Почистете и настържете морковите на едро ренде.

Поставете нарязания зеленчук в голям тиган, добавете олиото и посолете, запържете на умерен огън до омекване на зеленчука.

Прибавете предварително много добре измития и прецеден ориз, запържете за кратко и прибавете червения пипер, разбъркайте и отместете тигана от огъня.

Размийте доматеното пюре в 2 ч.ч. топла вода и прибавете към сместа. Прибавете черен пипер на вкус, ситно нарязаните копър и магданоз, заедно със стрития джоджен, ако е нужно посолете (внимавайте със солта).

Варете, докато оризът поеме всичката вода и набъбне. Премахнете тигана с готовия пълнеж за сармите от котлона и оставете да се поохлади.

През това време, отделете листата на киселата зелка и изрежете дебелата жила от тях и оформете от останалата част листа за навиване на малки сарми.

С чаена лъжичка вземете от пълнежа и навийте сармичка на руло, като застъпите пълнежа отстрани, за да не се разпадне ориза от сармата. Така, лъжичка по лъжичка от пълнежа пригответе най-вкусните малки зелеви сарми.

В тенджера подредете твърдите жили по дъното, а отгоре подредете сармичките плътно едно до друга и на няколко реда. Тук е мястото да кажа, че тенджерата ви трябва да е и висока и широка (не тясна и висока), така сармичките се варят равномерно.

Залейте оформените и подредени сарми с 2 ч.ч. топла вода и 2 ч.ч. чорба от кисело зеле. Затворете капака на тенджерата и я поставете на умерен огън да заврат, варете 1 час след завиране.

Най-вкусните постни сармички са готови, по желание можете да ги запечете във фурна, като ги подредите в тава, а може и без тази стъпка.

Винаги се придържам на правилото на баба, колкото повече лук в една манджа, толкова по–вкусна става тя.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: