Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Постни сармички от лопуш със сос Бадемово тахини

Постни сармички от лопуш със сос Бадемово тахини

редакция:
Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Постни сармички от лопуш със сос Бадемово тахини
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • лопуш - 40 бр. листа
  • ориз - 1 ч.ч., с връх
  • манатарки - 20 г сушени
  • моркови - 2 бр.
  • зелен лук - 3 връзки (само бялата част)
  • черен пипер - 1 к.л.
  • кимион - 1 ч.л., равна
  • пушен червен пипер - 1 к.л.
  • кайенски пипер - ½ к.л., по желание + за поръсване
  • растителна мазнина - 3 с.л.
  • За соса
  • сусамов тахан - 7 с.л.
  • бадеми - 1 ч.ч., (смляна пулпа)
  • бадемово мляко - 3 - 4 с.л.
  • лайм - 1 бр., сока от плода
  • зехтин - 3 с.л.
  • чесън - 2 скилидки
  • кимион - ½ ч.л.
  • къри - 2 щипки
  • самардала - 1 ч.л., равна
  • лимони - 1 бр., резени за аранжиране
  • репички - 3 бр., за аранжиране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме добре листата на лопуша. Отстраняваме дръжката на растението, като внимателно с острието на ножа намаляваме част от жилката на петурата, без да я прекъсваме. Така листото става по-еластично за завиване.

Кипваме вода със сол в тенджера и бланшираме за минутка листата.

Изваждаме ги с помощта на решетъчна лъжица и шокираме в съд с ледена вода.

Тъй като са много фини, ги отцеждаме внимателно. Аз предварително си ги разгъвам и ги подреждам в чиния, за да не губя време при завиването им.

За плънката първо накисвам манатарките в 400 мл хладка вода. Усвоила гъбения аромат, тя ще е чудесен бульон при варенето на ориза.

В подходяща касерола или дълбок тиган сотираме в растителната мазнина нарязаните на ситни кубчета зелен лук и моркови.

След като зеленчуците омекнат, прибавяме отцедените манатарки. Тях предварително режем на по-дребни късчета.

Ориза изплакваме добре през няколко води, за да отмием нишестето.

Подваряваме го в бульона от манатарките. Оставяме го на слаб огън, докато поеме от течността. Текстурата му е ал денте.

След като се охлади, го овкусяваме го със сол, черен и малко лют пипер (по желание) и кимион.

Прибавяме зеленчуците и смесваме добре всички съставки за плънката.

Завиваме сармичките и ги подреждаме в тава. На дъното сипваме малко растителна мазнина и хладка вода, която да покрие 1/3 от височината на сармите.

Поставяме ги в загрята на 170 градуса фурна и печем 20 минути. Оризът ни е почти сварен, затова термичната им обработка е по-кратка.

Листата на зеленолистните (лапад, спанак, киселец, лобода, цвекло, и левурда), които използваме за завиване на сарми са крехки и при продължителната топлинна обработка те губят своята текстура. Затова в тези рецепти, предпочитам ориза да е почти сварен, за да намалим времето им на готвене.

Сос Бадемово тахини е една моя импровизация. Поставям в блендер сусамовия тахан, като към него прибавям бадемова пулпа (при приготвянето на бадемово мляко, тя се отцежда). Прибавяме лимонов сок, зехтин, пасираните скилидки чесън и ароматните подправки. Пасираме до хомогенност и разреждаме соса с бадемово мляко (или вода), за да получим желаната консистенция.

Ако е необходимо, прибавяме и малко сол на вкус (самардалата е солена мерудия).

Подреждаме лападените сарми в чиния, аранжираме ги с вкус и въображение.

Заливаме ги със сос Бадемово тахини и поръсваме с Кайен и самардала.

Наслаждаваме се на чудесно леко и питателно ястие, което консумираме както топло, така и като студено предястие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: