Начин на приготвяне
Измиваме добре листата на лопуша. Отстраняваме дръжката на растението, като внимателно с острието на ножа намаляваме част от жилката на петурата, без да я прекъсваме. Така листото става по-еластично за завиване.
Кипваме вода със сол в тенджера и бланшираме за минутка листата.
Изваждаме ги с помощта на решетъчна лъжица и шокираме в съд с ледена вода.
Тъй като са много фини, ги отцеждаме внимателно. Аз предварително си ги разгъвам и ги подреждам в чиния, за да не губя време при завиването им.
За плънката първо накисвам манатарките в 400 мл хладка вода. Усвоила гъбения аромат, тя ще е чудесен бульон при варенето на ориза.
В подходяща касерола или дълбок тиган сотираме в растителната мазнина нарязаните на ситни кубчета зелен лук и моркови.
След като зеленчуците омекнат, прибавяме отцедените манатарки. Тях предварително режем на по-дребни късчета.
Ориза изплакваме добре през няколко води, за да отмием нишестето.
Подваряваме го в бульона от манатарките. Оставяме го на слаб огън, докато поеме от течността. Текстурата му е ал денте.
След като се охлади, го овкусяваме го със сол, черен и малко лют пипер (по желание) и кимион.
Прибавяме зеленчуците и смесваме добре всички съставки за плънката.
Завиваме сармичките и ги подреждаме в тава. На дъното сипваме малко растителна мазнина и хладка вода, която да покрие 1/3 от височината на сармите.
Поставяме ги в загрята на 170 градуса фурна и печем 20 минути. Оризът ни е почти сварен, затова термичната им обработка е по-кратка.
Листата на зеленолистните (лапад, спанак, киселец, лобода, цвекло, и левурда), които използваме за завиване на сарми са крехки и при продължителната топлинна обработка те губят своята текстура. Затова в тези рецепти, предпочитам ориза да е почти сварен, за да намалим времето им на готвене.
Сос Бадемово тахини е една моя импровизация. Поставям в блендер сусамовия тахан, като към него прибавям бадемова пулпа (при приготвянето на бадемово мляко, тя се отцежда). Прибавяме лимонов сок, зехтин, пасираните скилидки чесън и ароматните подправки. Пасираме до хомогенност и разреждаме соса с бадемово мляко (или вода), за да получим желаната консистенция.
Ако е необходимо, прибавяме и малко сол на вкус (самардалата е солена мерудия).
Подреждаме лападените сарми в чиния, аранжираме ги с вкус и въображение.
Заливаме ги със сос Бадемово тахини и поръсваме с Кайен и самардала.
Наслаждаваме се на чудесно леко и питателно ястие, което консумираме както топло, така и като студено предястие.