Начин на приготвяне
Измийте ориза в цедка със студена вода, докато водата, която се стича, остане бистра.
Накиснете сухите чушки в топла вода, докато омекнат. Подберете здрави, големи и цели листа кисело зеле.
Почистете лука и го нарежете. Сложете го в купа, добавете доматите, ориза, олиото и всички подправки. Омесете с ръце сместа, така че всички продукти да се смесят.
Вземете зелев лист, сложете от плънката, поставете една слива и навийте на сарма. По същия начин направете и останалите, чушките също напълнете и сложете по една слива.
Наредете сармите и чушките в тава, залейте със зелевия сок и покрийте с фолио. Внимавайте със солта във плънката, защото зелето и сока са солени.
Сложете във фурната на 180 градуса за 40 мин, извадете тавата, махнете фолиото и върнете в печката за още 10-15 мин.