Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена Риба»Тилапия с розов пипер и сос от бяло вино

Тилапия с розов пипер и сос от бяло вино

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Тилапия с розов пипер и сос от бяло вино
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 3
13/04/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • тилапия - 800 г филе
  • сол
  • черен пипер
  • За маринатата
  • бяло вино - 100 мл
  • зехтин - 3 с.л.
  • лимони - 1/2 бр., сока от цитруса
  • фенел - 1/2 глава
  • За соса
  • бяло вино - 200 мл.
  • сакъз - 3 - 4 зърна, (мастикова смола)
  • масло - 60 г
  • жълтъци - 2 бр.
  • брашно - 1 с.л.
  • лимони - ½ бр., сока от цитруса
  • фенел - стръкчета свеж за аранжиране
  • и още
  • зелен лук - 5 стръка
  • орехи - 4 с.л.
  • галета - 200 г
  • розов пипер - на зърна
  • черен пипер
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подсушаваме филетата тилапия и ги овкусяваме със сол и черен пипер.

Маринатата приготвяме, като смесим течните съставки и добавим към тях нарязания на шайби фенел.

Поставяме филетата в съда с маринатата и ги покриваме със стреч фолио.

Поставяме ги в хладилник за около 3 часа, за да се овкусят.

Приготвяме тава, постлана с хартия за печене. Подреждаме маринованата риба. В купа смесваме част маринатата, галетата, 2-3 резена от фенела, ситно нарязани, както и зеления лук.

Орехите блендираме на едри трохи и прибавяме към сместа. Нея разпределяме равномерно върху рибните филета.

Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 20 минути - не по-вече. Не включвайте вентилатор, защото струята сух въздух ще изсуши крехките филета.

В касерола разтопяваме маслото. Прибавяме брашното и разбъркваме непрекъснато, за да не се получат бучки. Постепенно прибавяме бялото вино и лимоновия сок. Не спираме да разбъркваме енергично, докато сместа е с желаната от нас консистенция. Отстраняваме от огъня и прибавяме предварително разбитите жълтъци и смляната мастикова смола.

Готови сме да поднесем запечените филета от тилапия в комбинация със соса от бяло вино и дъх на анасон.

Аранжираме печената тилапия със свежи стръкчета фенел.

Източник: http://naturabg.com/, с малки промени

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: