Начин на приготвяне
Подсушаваме филетата тилапия и ги овкусяваме със сол и черен пипер.
Маринатата приготвяме, като смесим течните съставки и добавим към тях нарязания на шайби фенел.
Поставяме филетата в съда с маринатата и ги покриваме със стреч фолио.
Поставяме ги в хладилник за около 3 часа, за да се овкусят.
Приготвяме тава, постлана с хартия за печене. Подреждаме маринованата риба. В купа смесваме част маринатата, галетата, 2-3 резена от фенела, ситно нарязани, както и зеления лук.
Орехите блендираме на едри трохи и прибавяме към сместа. Нея разпределяме равномерно върху рибните филета.
Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 20 минути - не по-вече. Не включвайте вентилатор, защото струята сух въздух ще изсуши крехките филета.
В касерола разтопяваме маслото. Прибавяме брашното и разбъркваме непрекъснато, за да не се получат бучки. Постепенно прибавяме бялото вино и лимоновия сок. Не спираме да разбъркваме енергично, докато сместа е с желаната от нас консистенция. Отстраняваме от огъня и прибавяме предварително разбитите жълтъци и смляната мастикова смола.
Готови сме да поднесем запечените филета от тилапия в комбинация със соса от бяло вино и дъх на анасон.
Аранжираме печената тилапия със свежи стръкчета фенел.
Източник: http://naturabg.com/, с малки промени