Начин на приготвяне
Използвана тава - 20/32 см.
Направете крема, като разбиете яйцата с брашното до гъста консистенция без бучки. Сложете млякото да заври на умерена температура. Точно преди млякото да заври, започнете с черпак да сипвате по малко в яйчено-брашняната смес и да разбивате с бъркалка, за да не се образуват бучки, докато разредите сместа с около половината мляко.
В останалото мляко на котлона сипете захарта да се разтопи. След като се разтопи, започнете да добавяте на тънка струйка с непрекъснато разбъркване резредената яйчено-брашняна смес. След като съберете двете части, продължете да бъркате на умерена температура, докато започне да се сгъстява кремът. При готовност добавете ванилията, разбъркайте и отстранете от котлона. Разбърквайте крема за вашата гръцка баница периодично, докато приготвите корите, тъй като хваща коричка.
Разтопете маслото и оставете да се охлади. Намажете с малко масло, дъното на избрана тава (измерена спрямо корите, които ще използвате).
При използваната от мен тава оставаха стърчащи краища, които подгъвах навътре.
Сложете първата кора и намажете с разтопено масло. Сложете втора кора и отново намажете с масло. Така подредете около 5-6 кори. След това изсипете поизстиналия крем. Отгоре подредете още 5 кори, като всяка трябва да бъде намазана с масло. След като сложите и последната кора, намажете с масло и с остър нож очертайте (нарежете) горните кори на баницата с крем на правоъгълни/квадратни парчета.
Изпечете приготвената крем пита във фурната до златисти горни кори или за около 45 мин на в загрята фурна на 160°C.
При готовност извадете Бугацата, оставете да се поохлади и поръсете със смес от пудра захар и канела.
Коментари