Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пуешко месо»Печена Пуйка»Пълнена пуйка с ориз и билки

Пълнена пуйка с ориз и билки

Пълнена пуйка с ориз и билки
Снимка: Веселина Константинова
1 / 2
27/12/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
200 мин.
Порции
12
"Печена пуйка с хрупкава коричка и оризова плънка върху канапе от кисело зеле - какво да иска повече човек?"

Необходими Продукти

  • пуйка - 1 бр. (5 кг)
  • ориз - 200 г
  • бульон - 1 - 2 л.
  • моркови - 2 - 3 бр.
  • лук - 2 - 3 глави
  • гъби - 300 г
  • розмарин
  • мащерка
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • листа от градински чай
  • магданоз
  • растително масло
  • масло - 180 г
  • млян червен пипер - 1 ч.л.
  • смляно индийско орехче - 1/3 ч.л.
  • сол
  • млян черен пипер
  • кисело зеле - 1 зелка средна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете на ситно два стръка прясна мащерка и няколко листа градински чай.

Нарежете също на ситно и два стръка магданоз.

Вземете три скилидки чесън и ги прекарайте през преса за чесън.

Добавете червен пипер, индийско орехче, смлян черен пипер и около 1 с.л. сол.

Добавете 150 грама размекнато масло и разбърайте сместа до гладкост.

Изплакнете добре пуйката, отстранете излишните пера.

Подсушете птицата с хартиена кърпа и след това внимателно отделете кожата от месото с ръце.

Няма нужда от премахване на самата кожа! Необходимо е да се създаде пространство между кожата и месото, за да се натрие пуйката с готовата смес.

Готовата маслена смес с подправките намажете под кожата на пуйката.

Пълнеж:

Залейте оризът с 1.300 мл. бульон и варете до полуготовност.

Времето за варене зависи от вида на ориза. Средно това ще отнеме около 30 минути. За готвене е най-добре да използвате зеленчуков или месен бульон, така че оризът ще бъде много ароматен и вкусен.

Нарежете на ситно лука и останалия чесън, запържете до златисто кафяво.

Нарежете морковите на малки кубчета и ги добавете към лука, запържете 8 минути на умерен огън.

Нарежете гъбите на едри кубчета и ги добавете към останалите зеленчуци.

Запържете, докато гъбите пуснат течност, след това добавете малко сол и смлян черен пипер и гответе още 3 минути

Добавете сварения ориз, разбъркайте добре и гответе още 2 минути

Нарежете магданоза и салвията на ситно и добавете към останалите продукти, посолете.

Нарежете на ситно киселата зелка и покрийте дъното на тавата за печене на пуйката. полейте зелето с 2-3 с.л. растително масло. Добавете 1-2 ч.ч. от бульона.

Напълнете внимателно пуйката с плънката.

Поставете пуйката в тавата върху зелето.

Размекнете останалото масло и го натрийте върху пуйката.

Покрийте тавата с пуйката с фолио.

Пече се в добре загрята фурна на 160 градуса около 3.5 часа.

Времето за готвене зависи от размера на пуйката. За 1 кг. отнема около 40 минути. Можете също да определите готовността с помощта на термометър за храна, като го поставите в дебелата част на гърдите. Температурата трябва да достигне 75 градуса.

На всеки 30 минути печене пуйката трябва да се изважда от фурната и да се полива със соковете от тавата.

Приблизително 40-45 минути преди готвене отстранете фолиото от пуйката, за да хване хрупкава коричка.

Готовата печена пуйка извадете от фурната и оставете за около 20 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: