Начин на приготвяне
Нарежете на ситно два стръка прясна мащерка и няколко листа градински чай.
Нарежете също на ситно и два стръка магданоз.
Вземете три скилидки чесън и ги прекарайте през преса за чесън.
Добавете червен пипер, индийско орехче, смлян черен пипер и около 1 с.л. сол.
Добавете 150 грама размекнато масло и разбърайте сместа до гладкост.
Изплакнете добре пуйката, отстранете излишните пера.
Подсушете птицата с хартиена кърпа и след това внимателно отделете кожата от месото с ръце.
Няма нужда от премахване на самата кожа! Необходимо е да се създаде пространство между кожата и месото, за да се натрие пуйката с готовата смес.
Готовата маслена смес с подправките намажете под кожата на пуйката.
Пълнеж:
Залейте оризът с 1.300 мл. бульон и варете до полуготовност.
Времето за варене зависи от вида на ориза. Средно това ще отнеме около 30 минути. За готвене е най-добре да използвате зеленчуков или месен бульон, така че оризът ще бъде много ароматен и вкусен.
Нарежете на ситно лука и останалия чесън, запържете до златисто кафяво.
Нарежете морковите на малки кубчета и ги добавете към лука, запържете 8 минути на умерен огън.
Нарежете гъбите на едри кубчета и ги добавете към останалите зеленчуци.
Запържете, докато гъбите пуснат течност, след това добавете малко сол и смлян черен пипер и гответе още 3 минути
Добавете сварения ориз, разбъркайте добре и гответе още 2 минути
Нарежете магданоза и салвията на ситно и добавете към останалите продукти, посолете.
Нарежете на ситно киселата зелка и покрийте дъното на тавата за печене на пуйката. полейте зелето с 2-3 с.л. растително масло. Добавете 1-2 ч.ч. от бульона.
Напълнете внимателно пуйката с плънката.
Поставете пуйката в тавата върху зелето.
Размекнете останалото масло и го натрийте върху пуйката.
Покрийте тавата с пуйката с фолио.
Пече се в добре загрята фурна на 160 градуса около 3.5 часа.
Времето за готвене зависи от размера на пуйката. За 1 кг. отнема около 40 минути. Можете също да определите готовността с помощта на термометър за храна, като го поставите в дебелата част на гърдите. Температурата трябва да достигне 75 градуса.
На всеки 30 минути печене пуйката трябва да се изважда от фурната и да се полива със соковете от тавата.
Приблизително 40-45 минути преди готвене отстранете фолиото от пуйката, за да хване хрупкава коричка.
Готовата печена пуйка извадете от фурната и оставете за около 20 минути.