Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пуешко месо»Печена пуйка»Печена пуйка с кисело зеле и богата плънка

Печена пуйка с кисело зеле и богата плънка

AdminAdmin
Администратор
21596544
Печена пуйка с кисело зеле и богата плънка
Снимка: Admin
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
300 мин.
Общо
360 мин.
Порции
10
"Перфектната печена пуйка за делник и празник - предложение за празнично ястие, което дълго време се помни."

Необходими Продукти

  • пуйка - цяла, около 4 - 5 кг
  • кисело зеле - 1 зелка, по - голяма
  • листа от кисело зеле - 5 - 6 големи листа
  • дафинови листа - 3 - 4 бр.
  • черен пипер - на вкус
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • праз - 7 см от един стрък, бялата част
  • масло - 100 г, за мазане на пуйката
  • сланина - 100 г, по - желание
  • риган - 1 щипка
  • босилек - 1 щипка
  • копър
  • зехтин - 3 с.л.
  • сол - на вкус
  • за плънката
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1/2 глава
  • праз - 5 см от един стрък, бялата част
  • ориз - 1 ч.ч.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • вода - 1 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме зелето, добавяме нарязания праз и поръсваме с копър. Изсипваме сместа в голяма дълбока тава.

Измиваме добре пуйката.

Разтопяваме маслото с 3 с.л. зехтин и добавяме босилека, ригана, копъра, черния пипер и червения пипер.

Намазваме пуйката със сол отвътре и отвън.

Приготвяме плънката. Запържваме моркова, лука и праза, след което добавяме 1 ч.ч. предварително измит ориз. Добавяме 1 1/2 ч.ч. вода. Добавяме сол и черен пипер на вкус. Оставяме да ври, докато оризът поема водата. Бъркаме периодично, за да не загори. Оризът трябва да е полусварен. Ако пуйката има вътрешности, нарязваме ги на ситно и ги добавяме в ориза.

Пълним пуйката с приготвения ориз и зашиваме от двете страни, защото понякога и отгоре има отвор.

Правим кладенче в тавата със зелето и поставяме пуйката в средата. Мажем пуйката с приготвеното билково масло.

Покриваме цялата пуйка с листата от киселото зеле. Трябва да се покрие цялата. Соковете от киселото зеле правят месото по-сочно и я пазят от изгаряне.

Покриваме цялата тава с алуминиево фолио и печем на предварително загрята фурна на 250 градуса. След като заври, след около 40-50 минути, намаляме фурната на 180 градуса и печем. След около два часа махаме фолиото и продължаваме да печем. Пуйката се пече толкова часове, колкото тежи. Т.е. ако пуйката ви тежи 4 килограма, печете 4 часа.

Половин час преди да се изпече пуйката, махаме зелевите листа, за да може пуйката да хване загар.

P.S. По желание можете да нарежете 100 грама сланина на тънки слайсове и да ги сложите на пуйката под зелевите листа. Така става още по-вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Страхотна рецепта. Браво!
17.12.2024 20:04
1